Prestigeproject circulair concept

In 2019 schreef Kamp C, het Centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw, een wedstrijd uit om het meest circulaire gebouw ter wereld te bouwen op de site in Westerlo die ook onze vestiging huisvest. Het gebouw doet dienst als nieuw infocentrum voor circulair bouwadvies en biedt ruimte aan kantoren.

TEN agency nam deel aan de wedstrijd als teamlid van consortium 'Kamp Circulair', samen met bouwbedrijf Beneens, Architectenbureau West, Muurtuin, Vito, Tenerga Energy en Strength.

 

Circulaire innovatie volgens de TEN methodologie

Als volwaardig consortium lid heeft TEN het ontwerptraject gestroomlijnd door het toepassen van onze TEN methodologie. Deze ongekende manier van werken binnen de bouwwereld heeft heel wat ogen opengetrokken, ook bij de jury, en ligt eveneens aan de basis van het nieuwe concept 'circulaire innovatie'.

Daar waar circulair bouwen een label is dat je krijgt als je ecologisch en doordacht bouwt, zal circulaire innovatie de bouwwereld continu uitdagen om gebouwen op elk moment te analyseren, te verbeteren en te renoveren. Indien nodig zelfs volledig af te breken en opnieuw op te bouwen met dezelfde, vernieuwde en verbeterde materialen.

 

Wedstrijdverloop

Het traject ging begin 2019 van start op de moment dat Kamp C een openbare aanbesteding in de vorm van een wedstrijd uitschreef. 

Uit de 9 ingeschreven consortia werden er begin maart 2019 drie geselecteerd om verder deel te nemen aan de gunning. Onze presentatie op 26 november was een schot in de roos. De jury was duidelijk onder de indruk van de voorstelling van het nieuwe gebouw en zo mogelijk nog meer van het concept dat we hiermee op de kaart willen zetten.

Op 20 december 2019 werd de gunning dan bekendgemaakt. Ons consortium haalde de nominatie binnen, wat betekent dat we de TEN methodologie  eindelijk zullen kunnen toepassen op een dergelijk prestigeproject, dat we bovendien ook zelf bewonen!